Priručnik za bezbjednost hrane – Vodič za proizvođače
Poštujući najsavremenija dostignuća i standarde u oblasti bezbjednosti hrane u okviru Centra izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehrambenih proizvoda – FoodHUB, pripremljen je Priručnik za bezbjednost hrane, a sa ciljem da podrži proizvođače prehrambenih proizvoda da efikasnije identifikuju i eliminišu potencijalne probleme duž lanca snabdijevanja hranom i da spriječe pojavu efekata koji se mogu negativno odraziti na potrošače.
Priručnik predstavlja praktičan vodič za sve proizvođače koji žele unaprijediti sistem za bezbjednost hrane, nezavisno od veličine poslovanja, lokacije ili mjesta u lancu snabdijevanja hranom. Takođe, pruža praktična uputstva za efikasnu primjenu preduslovnih programa, sistema kontrole opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP), upravljanja dokumentacijom vezanom za bezbjednost hrane, te pregled nacionalne i međunarodne legislative iz ove oblasti.
Priručnik je dostupan na sljedećem LINK-u.
Ovaj priručnik rezultat je aktivnosti projekta FoodHUB, koji implementira konzorcijum od 12 institucija i kompanija, a predvodi ga Univerzitet Donja Gorica. Projektom je formiran naprijed pomenuti Centar izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehrambenih proizvoda.