Objavljen “Vodič za transfer tehnologije” u izdanju Centra izvrsnosti (FoodHub) UDG

Objavljen je “Vodič za transfer tehnologije” nastao kao aktivnosti projekta FoodHUB, koji implementira konzorcijum od 12 institucija i kompanija, a predvodi ga Univerzitet Donja Gorica. Jedan od partnera je Privredna komora Crne Gore. Projektom je formiran naprijed pomenuti Centar izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehrambenih proizvoda, koji je I izdavačovog dokumenta.
Patentna aktivnost na području Zapadnog Balkana (ZB) je veoma niskog intenziteta – godišnji broj prijava patenata je veoma skroman, pa se može govoriti o nedostatku patentne kulture. Ovom nalazu potrebno je dodati da je glavni motivacioni faktor u razvoju karijere istraživača u ZB praktično isključivo objavljivanje radova u naučnim časopisima koji se recenziraju u WoS-u. Zato je pojava ovog Vodiča jedan od pionirskih koraka u promociji inventivnosti i, eventualno, inovativnosti koja bi se ostvarila komercijalizacijom pronalazaka koji su rezultat naučnog rada na univerzitetima i institutima, a koji su zaštićeni nekim oblikom intelektualne svojine.
Autori Vodiča su prof. dr Đuro Kutlača, viši istraživač Centra izvrsnosti (FoodHub) i mladi istraživač, mr Bojana Mališić.
Priručnik je dostupan na sljedećem LINK-u, kao i u prilogu ovog članka.